2009. július 20., hétfő

Budapest - Kispest (Wekerle-telep)

Lucifernek ajánlva






5 megjegyzés:

lucifer írta...

Zseniális helyről, zseniális képek ::))

Hableány írta...

És hogy maradjunk a szerénységnél: zseniális vendég járt nálam! Hurrá! :D

trendo írta...

A korrektséghez hozzátartozik, hogy Koós csak afféle arculattervező volt ebben a projektben (ami persze nem csekélység). A főtér látványtervét készítette. A különféle wekerlei házak típusterveit sok más építész dolgozta ki. Csak azért kekeckedek, mert pl. a zebegényi templomot is teljes egészében neki tulajdonítják, meg sokszor az Állatkertet is.

Hableány írta...

Igen, így van, sok építész tervezte a különböző házakat. Mégis a különbözőségek ellenére az egész egy harmonikus egész.
Nyáron olvastam egy e témában írt kötetet, (bejegyzést is akartam belőle, de nem volt rá idő): Nagy Gergely  Szelényi Károly: KERTVÁROS-ÉPÍTÉSZET Az angol példa Magyarországon. Könyvtárakban kölcsönözhető.
Nagyobb részt a kertvárosok angol "őstörténetével" foglalkozik. Kisebb részt a magyar vonallal, melyet az angol minta inspirált lényegében.
A brit emberbarátabb gyártulajdonosok vágtak bele a kertvárosok építésébe. A gyárakhoz, munkásokra volt szükség és számukra hoztak létre emberi környeztet, nagyon leegyszerűsítve.
Izgalmas világ, érdekes kötet.

trendo írta...

Kár, hogy Wekerle gyakorlatilag egy elszigetelt kisérlet maradt. Talán még az óbudai Gázgyár munkás- és tisztviselőtelepe megközelíti a nívójával és a maga korában kiemelkedő közösségi szolgáltatásaival, de a többi gyári kolónia, "állami telep" már különféle okból, de alacsonyabb szinvonalon valósult meg.